Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van vocht die veroorzaakt wordt door een storing in het lymfesysteem. Meestal ontstaat lymfoedeem na een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren, bijvoorbeeld door een operatie of bestraling.
Oedeem kan ook ontstaan:

  • rond een verwonding of litteken
  • bij spataderen
  • als aangeboren aandoening.

Behandeling van oedeem

De huidtherapeuten van Huidzorg Zeist kunnen verschillende methoden gebruiken bij de behandeling van oedeem, afhankelijk van de situatie. De behandeling is er altijd op gericht dat het vocht wordt afgevoerd.

Behandeltechnieken:

  • manuele lymfedrainage: dit is een speciale massagetechniek. Met een zacht-pompende beweging wordt de vochtopname gestimuleerd. Deze techniek bevordert ook het functioneren van goede vaten.
  • oedeem- en fibrosegrepen: door middel van deze speciale handgrepen wordt lymfevocht door het weefsel heengeleid naar een plek waar het gemakkelijker wordt opgenomen.
  • lymfetaping: door op een speciale manier te tapen wordt de huid een beetje opgetild. Dit stimuleert de afvoer van het weefselvocht. De druk op de lymfevaten vermindert.
  • compressietherapie: het lichaamsdeel wordt gezwachteld of er wordt een therapeutische elastische kous voor aangemeten. Deze therapie wordt ook toegepast na lymfedrainage.

Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Bij de therapie leggen we u uit welke oefeningen u thuis kunt doen.

Uitleg over het lymfesysteem

Het lymfesysteem is een reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Dit netwerk van lymfevaten en lymfeknopen ligt door het hele lichaam. Lymfevaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgenomen. Deze stoffen kunnen niet in de bloedbaan worden opgenomen. De lymfeknopen werken als een filter. Ze vangen de schadelijke deeltjes en afvalstoffen op en vernietigen die.

oedeemtherapie-huidzorgzeist