Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van vocht die veroorzaakt wordt door een storing in het lymfesysteem. Meestal ontstaat lymfoedeem na een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren, bijvoorbeeld door een operatie of bestraling.
Oedeem kan ook ontstaan:

  • rond een verwonding of litteken;
  • bij spataderen;
  • als aangeboren aandoening.

Behandeling van oedeem

Onze huidtherapeuten kunnen verschillende methoden gebruiken bij de behandeling van oedeem. Welke methode het best is, verschilt per persoon. De behandeling is er altijd op gericht om het vocht af te voeren.

Behandeltechnieken:

  • Manuele lymfedrainage: dit is een speciale massagetechniek. De therapeut stimuleert de vochtopname met een zacht pompende beweging. Deze techniek bevordert ook het functioneren van goede vaten.
  • Oedeem- en fibrosegrepen: met deze speciale handgrepen leidt de therapeut het lymfevocht door het weefsel heen naar een plek waar het gemakkelijker wordt opgenomen.
  • Lymfetaping. Dit is een techniek waarbij de therapeut de huid op een speciale manier tapet waardoor de huid een beetje wordt opgetild. Dit stimuleert de afvoer van het weefselvocht. De druk op de lymfevaten vermindert.
  • Compressietherapie: de therapeut zwachtelt het lichaamsdeel in. Deze therapie wordt indien nodig ook toegepast na lymfedrainage.

Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Bij de therapie leggen we u uit welke oefeningen u thuis kunt doen.

Uitleg over het lymfesysteem

Het lymfesysteem is een reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Dit netwerk van lymfevaten en lymfeknopen ligt door het hele lichaam. Lymfevaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgenomen. Deze stoffen kunnen niet in de bloedbaan worden opgenomen. De lymfeknopen werken als een filter. Ze vangen de schadelijke deeltjes en afvalstoffen op en vernietigen deze.

oedeemtherapie-huidzorgzeist