Littekenbehandeling

Littekenbehandeling

Bij littekens en andere huidbeschadigingen passen wij fractionele lasertherapie toe. Dit is een nieuwe, zeer geavanceerde laserbehandeling die beschadigingen in het bindweefsel vermindert. Dat maakt uw huid gladder, egaler en soepeler waardoor littekens of andere huidbeschadigingen minder zichtbaar zijn. De laser die wij hiervoor gebruiken is de Erbium Glass-laser ofwel de ResurfX.

Fractionele lasertherapie biedt oplossingen bij:

  • acne littekens;
  • chirurgische littekens;
  • littekens na een trauma;
  • striae (onderhuidse scheurtjes in het bindweefsel die ontstaan door het te snel uitrekken van de huid, bijvoorbeeld bij een zwangerschap).

Zo werkt de ResurfX

De ResurfX produceert een lichtbundel die wordt opgedeeld in piepkleine (fractionele) lichtbundeltjes. Deze richten zich op het vocht in de huid waardoor de laser zijn warmte kan afgeven. Hierdoor ontstaan zeer kleine gaatjes in de huid en kan de warmte van de laser tot diep in de huidlagen binnendringen. De kleine gaatjes zorgen er voor dat de huid nieuw collageen (eiwit dat bindweefsel bij elkaar houdt) en elastische vezels aanmaakt. De huid kan zich nu vernieuwen en wordt vlakker en soepeler. Littekens vervagen. Bijkomend voordeel van deze verfijnde lasertechniek: de opperhuid wordt veel minder beschadigd en blijft intact. Daardoor is de herstelperiode na de behandeling veel korter dan bij een laserbehandeling waarbij de opperhuid wél wordt beschadigd.

Aantal behandelingen

Hoeveel behandelingen u nodig heeft, hangt af van het type huidbeschadiging en de conditie van uw huid of het litteken dat u heeft. Gemiddeld volstaan drie tot vijf behandelingen voor een optimaal resultaat, met een tussentijd van vier tot vijf weken. Wij adviseren u om deze behandeling jaarlijks te herhalen omdat verouderingsprocessen in uw huid doorgaan en uw lichaam van nature daardoor minder collageen en elastische vezels aanmaakt. Het effect van deze therapie kan hierdoor weer wat vervagen.

Welke reactie kan de huid geven?

Tijdens de behandeling ervaart u een branderig gevoel. Maar de laser heeft een gekoelde kop die uw huid bij het vrijkomen van de warmte meteen koelt. Direct na de behandeling koelen we uw huid verder na met een coldpack. Vervolgens brengen we een verzachtende crème aan. Toch kan uw huid nog wat rood en gezwollen blijven. Ook kunnen er oppervlakkig korstjes en een lichte schilfering van de huid ontstaan. Maar dit is meestal binnen een paar dagen tot een week verdwenen. Bij de behandeling van striae en littekens houdt de roodheid vaak wat langer aan.

Geduld is belangrijk bij deze behandeling. Het kan even duren voordat u het eindresultaat ziet. Dit komt omdat uw lichaam tot wel zes maanden na de laatste behandeling nieuw collageen en elastine aanmaakt. U zult dus nog lang na de behandeling verbeteringen zien.

Vóór de behandeling

Een zongebruinde huid mag niet met laser behandeld worden. Anders is er risico op pigmentverschuivingen. Daarom adviseren we u om zes weken voor de behandeling uit de zon te blijven en niet onder de zonnebank te gaan. Stop twee weken voor de behandeling ook met zelfbruinende crèmes. Gebruikt u een crème waarin zuren zoals retinol, vitamine A, glycolzuur of salicylzuur zit? Dan kunt u daar het beste vijf dagen voor de behandeling mee stoppen.

Nà de behandeling

Voor wie dat wil, brengt de therapeut direct na de behandeling Lycogel aan. Dit is een speciale crème die de reactie van uw huid op de behandeling camoufleert en uw huid helpt te herstellen.

Wij adviseren altijd om de behandelde huid vier weken na de behandeling niet te laten verkleuren door de zon, zonnebank of zelfbruinende crème. Bent u toch buiten in de zon, dan kunt u het beste elke twee uur een crème gebruiken met een hoge beschermingsfactor van SPF 30 of hoger. Zo voorkomt u dat er kleurverschillen in uw huid ontstaan.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Als u een aanvullende polis heeft, vergoeden sommige zorgverzekeraars laserbehandelingen van acne of acnelittekens in het gezicht geheel of gedeeltelijk. Vraag daarom na bij uw verzekeraar wat uw vergoedingsmogelijkheden zijn.

Meer weten over laserbehandelingen?

Neem voor meer informatie contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek. We bespreken dan met u hoe de verschillende lasertechnieken werken. Verder beoordelen we of een fractionele laserbehandeling geschikt voor u is en wat eventuele alternatieven zijn. Ook vertellen we wat de kosten zijn van de behandeling die we u adviseren.

Een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek?
Bel 030-6974442, mail naar info@huidzorgzeist.nl of vul het contactformulier in.