Verschillende lasers

Verschillende lasers

Omdat geen enkele huidaandoening hetzelfde is, gebruiken we verschillende soorten lasers om deze te behandelen. De keuze voor een bepaald type laser hangt af van de aard en ernst van de huidaandoening.

Zo werkt een laser

Een laser produceert licht. Het laserlicht richt zich op de chromoforen (water, pigment, bloed) in de huid. Chromoforen (letterlijk: kleurdragers) absorberen het licht van de laser. Vervolgens wordt de energie van de laserlichtbundel omgezet in warmte. Daarmee kunnen we huidaandoeningen als pigmentvlekken, vaatjes en donkere haren snel en effectief behandelen. Elke laser heeft een bepaalde golflengte die bepaalt hoe diep de laser in de huid kan komen. Dit drukken we uit in nanometers.

Huidaandoeningen kunnen zowel aan de oppervlakte als dieper in de huid voorkomen. Daarom kun je niet alle huidaandoeningen met dezelfde laser behandelen. Het gaat erom een laser te gebruiken die precies diep genoeg in de huid kan doordringen om een bepaalde huidaandoening te behandelen, zonder daarbij de omliggende huid te beschadigen.

Verschillende lasers voor verschillende huidaandoeningen

Lightsheer diodelaser: donkere haren verwijderen

De lightsheer diodelaser is dé techniek om donkere haren snel en effectief te verwijderen.
Deze laser heeft een golflengte van 810 nanometer waarmee we heel nauwkeurig het haarzakje kunnen bereiken. Deze laser ‘ziet’ de donkere haar. Daardoor kan hij zijn energie afgeven en wordt het haarzakje verbrand.

KTP laser: oppervlakkige vaatjes en pigmentvlekken

De KTP-laser heeft een golflengte van 532 nanometer en geeft een kleine lichtbundel af waarmee je heel precies hele kleine bloedvaatjes en pigmentvlekken kunt behandelen. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode kleur van de gesprongen bloedvaatjes (hemoglobine) en de bruine kleur van de pigmentvlek (melanine). Het vaatje en/of pigmentvlek wordt verhit waardoor het afbreekt. Het lichaam neemt deze deeltjes op en voert het weer af waardoor het pigment en de vaatjes bij elke volgende behandeling verder verdwijnen.

IPL: roodheid en couperose

IPL staat voor Intensed Pulsed Light. IPL lijkt op een laser omdat er bij beide technieken gebruik gemaakt wordt van licht. De laser maakt echter gebruikt van één golflengte en gaat dieper in de huid. IPL gebruikt meerdere golflengtes en komt minder diep in de huid. Daardoor is deze techniek heel geschikt voor de behandeling van oppervlakkige huidaandoeningen zoals diffuse roodheid, bloedvaatjes (couperose) en pigmentvlekken. Omdat we met verschillende golflengtes kunnen werken, is het mogelijk om dit soort huidaandoeningen in één keer te behandelen. Bovendien kunnen we met IPL grotere gebieden behandelen dan met de laser omdat IPL een grotere lichtbundel produceert.

ND-YAG: Besenreiser

De ND-Yag laser heeft een golflengte die dieper in de huid kan doordringen (1064 nanometer). Dat maakt deze laser heel geschikt om beenvaatjes te behandelen, ook wel Besenreiser genoemd. Deze beenvaatjes liggen dieper in de huid dan bijvoorbeeld oppervlakkige gesprongen vaatjes in het gezicht. Voor de behandeling van spataderen is deze laser echter niet toereikend. In dat geval adviseren wij u om u te laten behandelen door een fleboloog, dermatoloog of vaatchirurg.

ResurfX: littekens

De ResurfX is een fractionele non-ablatieve erbium glass laser met een golflengte van 1565 nanometer. Fractioneel betekent dat de lichtbundel opgesplitst wordt in heel kleine bundeltjes. Deze bundeltjes maken heel kleine, bijna niet waarneembare gaatjes in de huid. Non-ablatief betekent dat de bovenste laag van de huid intact gelaten wordt. Dit in tegenstelling tot ablatieve lasers die de bovenste huidlaag wel beschadigen waardoor er een langer herstel nodig is. Wij werken met een non-ablatieve laser. Daardoor verloopt het herstel na de behandeling sneller. Bovendien is er minder risico op pigmentvorming. Deze laser wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van littekens en striae.

Een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek?
Bel 030-6974442, mail naar info@huidzorgzeist.nl of vul het contactformulier in.